Despre ATINGERE si REZISTENTA
Ati vazut acest anunt prezent mai peste tot. Sincer, nu l-am suportat si de cate ori am putut, l-am trisat. Si am indraznit sa ating acel ceva de care eram interesata, ca sa aflu mai mult. Am avut aceasta problema de cand ma stiu. Mama imi spunea ”Chiar trebuie sa pui mana pe tot ceea ce vezi?”
De ce trebuie sa ating? De ce nu imi este sufiecient doar sa privesc? Sa aud?
Raspunsul? Nevoia de a obtine mai multa Informatie , de a cunoaste , de a comunica.
Simtul tactil este primul care incepe sa functioneze in viata intrauterina, cam la opt saptamani. Adica, viata noastra incepe prin comunicarea tactila. Transmitem si primim informatii prin atingere, iar auzul si vederea ne permit comunicarea de la distanta.
Pielea noastra devine organ social si prin el ne completam tabloul informational despre un subiect( fie acesta persoana sau obiect). Ceea ce traim in aceste zile schimba chiar si modul nostru de comunicare. Covid-19 impacteaza chiar si procentul de 55% din mesajele noastre: comunicarea nonverbala.
Una dintre masurile de lupta impotriva acestui virus este tocmai …..renuntarea la ATINGERE. Cu cat (NE)atingem mai putin, cu atat restrangem aria de raspandire a virusului. Renuntam pentru o lunga perioada de timp la distanta personala, iar distanta sociala, in varianta departe(2-3,5 m) devine noul mod de a relationa.
In fapt, ceea ce traim AZI, este noua noastra REALITATE.
Cum ii raspundem? Cum actionam? Cum continuam? Prin flexibilitate cognitiva si adaptabilitate.
Flexibilitatea cognitiva este acceptarea situatiei, rapid si pragmatic, atat la nivel personal, cat si la nivel macro
( social, national, profesional).
Adaptabilitatea este renuntarea ACUM, la ceea ce a fost pana in urma cu 15 zile si gasirea rapida de acel ceva de care LUMEA NOUA are nevoie.
Covid-19 ne punea in fata unei probe cu noi insine, la nivel individual si la nivel national. Si cu cat actionam astfel, schimbam modul nostru de A COMUNICA. Si nu ma refer aici la comunicarea online, la digitalizare.
Ci la comunicare intra si interpersonala, la noul model de comunicare, in fapt, modul nostru de REZISTENTA.
A rezista nu ca forma de incapatanare, de lupta impotriva si ca forma de CONTINUITATE, intr-o lume despre nu stim nimic, dar in care trebuie sa invatam, rapid sa traim.
Pentru fiecare dintre noi urmeaza un proces complicat, si greu si poate cu multe cicatrici. Si chiar daca nu vom mai putea, pentru mult timp sa ne imbratisam, sa ne strangem mainile, dar vom putea sa ne luam in brate din priviri, sa ne bucuram, chiar si de la distanta ca ….suntem impreuna si ca in fapt ni se ofera o mare sansa.
Sa construim o LUME MAI UMANA.