ESENTE DE #LEADERSHIPSPECIAL

Ce inseamna antreprenoriat sanatos printr-o mentalitate proactiva?

 

“Oamenii care sunt suficient de nebuni sa creada ca pot schimba lumea, sunt aceia care chiar o schimba”- Steve Jobs

 

 

Ce inseamna antreprenoriat sanatos? Intrebarea a devenit tema esentiala pentru  leaderii lumii.

 

La nivel international, sanatatea si mentinerea unui spirit antreprenorial sanatos reprezinta o preocupare de maxima urgenta.

 

 

Ce inseamna antreprenoriat?

 

Am stat de vorba cu foarte multi antreprenori. Pe unii i-am cunoscut in  faza de start-up. I-am vazut apoi dezvoltandu-si  afacerea. Pe altii, i-am cunoscut deja fiind in plina glorie.

Unii dintre ei au avut sinceritatea de a marturisi experienta esecului si mai ales cum au avut puterea de a lua totul de la capat. Altii au ales sa imi spuna ca, pentru ei totul a decurs, oarecum normal pe drumul  antreprenoriatului.

 

Dar din toate aceste  discutii, interviuri si evenimnete,  in care i-am cunoscut, s-a desprins intrebarea  princicpala.  Am inteles ca atunci cand alegi sa fii antreprenor, trebuie sa ai  raspunsuri la intrebarea: ce inseamna antreprenoriat?

Pentru ca aceasta alegere nu se rezuma doar la:

-a transforma pasiunea in business,

-a avea libertate, cat si cum si de unde muncesc,

-a fi propriul sef,

 

Antreprenoriatul este despre a trai intre  extaz la agonie.

 

Inca din faza de start-up, incepi sa intelegi, pe propria piele,  ce inseamna  antreprenoriatul. De ce? Pentru ca antreprenorul traieste intre euforia inceputului si apoi, frica de esec.  Cea de a treia editie a studiului  realizat de EY Romania arata  ce inseamna antreprenoriatul, pentru cei care l-au ales ca mod de viata.

Barometrul afacerilor  de tip start up din Romania in 2019 analizeaza raspunsurile  celor 284 de antreprenori care au participat la acest studiu, din care 82% conduc afaceri cu o vechime mai mica de trei ani si 92% au declarat ca sunt fondatori/ actionari in cadrul companiei.

 

Principalele teme urmarite sunt: accesul la finantare, zona de reglementare si impozitare, educatie si formare, cultura antreprenoriala si sprijin coordonat. 65% au varsta cuprinsa intre 22-35 de ani, 28% intre 35-50 de ani, 4% au sub 21 de ani iar 3% peste 50 de ani.

Barometrul EY Romania arata ca :

  • 74% dintre cei chestionati traiesc teama de esec, considerand ca antreprenoriatul la noi nu este sustinut de societate.
  • 9 ore/zi de munca, si chiar peste dedicate  afacerii sale, aflat in faza de start up, antreprenorul lucrand cu 15% mai mult decat un angajat cu norma intreaga din Romania.

 

Cu alte cuvinte, aterizarea pe pamant, sau constientizarea pentru cei mai multi, ce inseamna antreprenoriat este de cele mai multe ori, dureroasa si cu efecte chiar in sanatatea antreprenorului.

 

La nivel international sanatatea antreprenorului este de maxima urgenta.

 

Cel mai recent studiu realizat de Michael A. Freeman si preluat de World Economic Forum ofera unul dintre raspunsurile intrebarii, ce inseamna antreprenoriat. Dar  nu este unul tocmai placut, el tinand de sanatatea antreprenorului. Acest studiu arata ca problemele de sanatate emotionala ale antreprenorului apar,  inca din faza de start-up.  Cum se manifesta acestea? Prin: depresie, ADHD, tulburari bipolare,toxicomanie, ignorarea starii de bine,  a relationarii si a calitatii vietii.

 

La Forumul Economic Mondial de la Davos, din acest an, liderii din business si economie au stabilit ca prioritate starea  sanatatii antreprenorului. Accentul a fost pus pe demararea unui plan de actiune si nu pe o abordare tip stigmat.

 

Includerea profesionistilor  din domeniul sanatatii mentale in ecosistemul organizational trebuie sa devina parte din strategiile business-urilor, pentru  recunoasterea problemelor de sanatate pe care, in acest moment cei mai multi dintre  antreprenori le ignora sau le ascund.

 

Profesionalizeaza-ti visul si consolideaza  mentalitatea antreprenoriala.

 

Ce inseamna antreprenoriat ? Pe langa viziune, misiune, pasiune, munca, inseamna si un dezechilibru emotional care vine la pachet cu toate celelalte.

 

Ce inseamna antreprenroiat? Si consolidarea spiritul antreprenorial care  are legatura cu  modul in care gandesti si actionezi, dar si cu setul  de caracteristici, comportamente si abilitati.

 

Ti-am pregatiti aici, un video despre mentalitatea proactiva, pentru un antreprenoriat sanatos.

 

 

Nu uita sa te abonezi la #NEWSLETTERUL antoanetabanu.ro Doar intr-un simplu CLICK!