SPECIAL

Cred mult in puterea tribului, mai ales in momente de izolare sociala

#Special Interviu cu Roxana Domnica, fondator MORE Networking, Business Networker and Social Media Marketer

 

Pe 27 martie, eram unul dintre moderatorii Conferintei Anuale de Business Networking, organizata de MORE Networking. Evident ca evenimentul a fost reprogramat. Din  14 martie (instaurarea starii de urgenta provocata de criza sanitara) toata viata noastra s-a oprit in loc . Un soc peste care incercam  sa trecem,  fiecare cautand modalitati de adaptare si continuitate.
Roxana Domnica a fondat MORE Networking, comunitatea dedicata antreprenorilor in urma cu patru ani.

Am invitat-o pe Roxana  la o discutie ( de la distanta) despre cum si daca se reconfigureaza networkingul si cum construim si mentinem comunitatile in momente de izolare sociala.

 

Networkingul, ca si marketingul, este despre a fi acolo cand oamenii au nevoie de serviciul tau

 

Pornesc acest interviu de la o postarea de pe pagina More Networking despre cele mai puternice cuvinte in networking. Care sunt cuvintele potrivite acestui context?

Cu ce pot sa te ajut? Mai ales in perioada asta, cand mesajul nostru a fost si mai tare – stop selling, start helping. Networkingul, ca si marketingul, este despre a fi acolo cand oamenii au nevoie de serviciul tau. Dar ca sa te aleaga, e nevoie sa te cunoasca si sa aiba incredere in tine. Ambele lucruri se castiga in timp. La fel ca si clientii.

 

Cum se reconfigureaza Comunitatea More Networking in  contextul crizei covid 19?

Nu vom muta evenimentele online. Insa mutam online ceea ce stim sa facem mai bine – atelierele de brainstorming ale grupurilor si momentele de educatie antreprenoriala. Membrii se vor intalni saptamanal online, pentru a discuta despre provocarile unuia dintre ei si a veni cu solutii concrete. Avem si ateliere comune pentru toti membrii – de exemplu, am gandit si primul debate comun – despre strategia de pret in criza.

 

Avem specialisti din atatea domenii acolo, incat a beneficia de consultanta si ajutorul lor, dar mai ales de timpul lor, este un beneficiu unic. Asta nu se va schimba – doar ca se muta online. Momentele educationale pe care le aveam in cadrul intalnirilor vor deveni webinarii, pe teme adaptate nevoii actuale – instrumente de lucru, digitalizare, proceduri de lucru, marketing online.

 

Acum lucram la agenda, nu grabim lucrurile. Cred ca e bine sa ne luam timp sa intelegem ca multe nu vor mai fi la fel. Mindsetul nu se schimba usor.

 

 

Ai construit in 4 ani comunitatea MORE Networking cu multa activitate si caldura, dar in offline. Cum va adaptați?

Am avut deja,  primele intalniri pe zoom cu fiecare din cele 3 echipe si pot sa va spun ca suntem la fel de calzi si online. O colega a spus chiar ca suntem mai haiosi online. Impartasim nu doar strategii ci si retete, antrenamente sport, carti sau orice altceva ce ne tine conectati la acelasi scop – sa trecem impreuna prin asta.

 

I-am rugat sa faca intalnirile 1×1 mai dese ca pana acum – sa stie unii despre altii, sa fie empatici si sa ceara ajutor pentru ca, desi nu avem certitudinea ca vom gasi solutii, stim sigur ca vom incerca. De exemplu – un coleg ne-a spus de curand, ca productia de legume a parintilor lui este in mare dificultate si se va irosi, din lipsa de comenzi. In 24 de ore au luat mai multe comenzi decat pot onora si am primit mesajul asta:

 

“Nu ma asteptam la o asemenea mobilizare sunt deja copleșiți, a ajuns postul de pe pagina lor pe foarte multe grupuri si lumea a dat share la greu, au sute de mesaje, MULTUMESC.” My job is done.

 

 

Am vazut propagata ideea de „networking online” dar nu cred in ea. Nu cred ca acum poti crea noi relatii, dar cred ca acum poti intari relatiile create.

 

 

Comunitatea ta este formată din afaceri mici si mijlocii. Care sunt cele mai mari probleme pe care le au acum antreprenorii tai, evident produse de criza covid 19?

Multi dintre ei si-au oprit activitatea momentan, multi se reinventeaza, altii au proiecte inca in desfasurare dar nu mai primesc comenzi, majoritatea incearca sa isi pastreze angajatii dar sa mute online ceea ce se poate muta. Avem insa colegi care ne ajuta sa gasim solutii pentru a digitaliza serviciile.

 

Avem avocati care se asigura ca respectam termenii contractelor si ca intelegem clauza de forta majora, avem contabili care ne „traduc” legislatia sau oameni de marketing care ne ajuta sa inteleg ce putem schimba pentru a reusi sa pastram o normalitate, cat de cat. Nu e usor pentru nici unul dintre ei, dar cred ca putem sa gasim solutii unii pentru altii si chiar sa ne ajutam.

 

 

Cum se reconfigureaza networkingul de business in aceasta izolare totala?

Cred mult in puterea tribului, mai ales in momente de izolare sociala. Pregatim cateva instrumente prin care poti pastra online relatiile construite offline. Primul indemn, si cel mai important este sa incercam sa nu facem din aceasta criza medicala una sociala. Avem platforme special concepute pentru conectare, cum este Linkedin – acum este doar momentul sa le valorificam.

 

Am vazut propagata ideea de „networking online” dar nu cred in ea. Nu cred ca acum poti crea noi relatii, dar cred ca acum poti intari relatiile create. Poate ai undeva o lista cu oameni pe care i-ai intalnit la un eveniment si cu care nu ai avut timp sa faci follow up – acum poti sa cauti cate ceva despre ei, sa vezi ce puncte comune gasesti si sa ii contactezi. E mai usor sa spui cuiva „mi-a facut placere sa te intalnesc, mi-ar placea sa….” decat „Buna eu sunt X si …”

 

Networkingul nu inseamna doar sa creezi relatii. Esenta lui este sa le mentii si sa le valorifici. Acum fac networking de business cei care au mers la evenimente cu obiective clare, care si-au construit o retea si care au avut ca scop crearea de parteneriate.

 

 

Criza a schimbat total modul nostru de a trai si munci. Suntem conectați digital, tehnica ne ajuta. Dar cum pastram relatiile, in fondul nostru uman?

Cred ca toata lumea e pe zoom momentan. Nu e modul ideal, dar e ceea ce putem face acum. Am primit multe propuneri de a ne organiza online, in aplicatii construite in jurul ideii de networking – le studiez si vom vedea daca putem adapta ceva dupa modelul nostru.

 

Noi comunicam si inainte pe email de grup si whatsup – pe mail trimitem provocarile fiecaruia dintre noi, ajunge la toti si este o modalitate uzuala de a cere ajutor si feedback. Grupul de whatsup este pentru mesajele telegrama, le spun eu – scurt si la obiect. Si pentru glume, ca mai ales acum, e nevoie sa ne mai descretim fruntile. Le pastram usor daca stim ca fundamentul relatiilor umane, ca si de afaceri, este sa fii realmente interesat de ceilalti.

 

 

Daca ai facut orice cu pasiune, vei putea face orice din nou. Daca nu ai spart usa la 5, nu ai trait din somaj, nu ai dat vina pe stat pentru salariul mic si nu ai plans ca ai stat peste program, o sa fii ok!

 

 

Card sunt planurile  MORE Networking pentru sustinerea membrilor in aceasta criza?

Sa ramanem conectati la nevoile si starea de „sanatate” a businessului fiecaruia. Pentru ca acum luam fiecare saptamana, asa ne-am gandit si noi sa planificam intalnirile online – saptamanal, unul din membrii are atentia noastra – fie ca vrea sa il ajutam cu resurse, idei, feedback sau recomandari. Sau pur si simplu ca vrea sa vorbeasca cu noi.

 

In plus, in afara de membrii avem o comunitate activa de oameni care participau la evenimentele noastre – ei vor avea acces la webinariile pe care membrii le pregatesc deja. Pentru ca sunt sigura ca energia si gandurile bune colective au o putere mare in perioada asta.

 

 

Eu cred in optimismul pragmatic. Dar acum traim ceva nou. Cum crezi tu ca putem merge mai departe? Dincolo de optimism….

 

Am scris si pe blogul personal… Daca ai facut orice cu pasiune, vei putea face orice din nou. Daca nu ai spart usa la 5, nu ai trait din somaj, nu ai dat vina pe stat pentru salariul mic si nu ai plans ca ai stat peste program, o sa fii ok! Am fost angajat, stiu cum e cu putin, pot cu oricat. Stiu sa cer ajutorul, stiu si sa-l ofer.  La nivel optimist cred ca vom gasi solutii, poate nise noi, poate aptitudini noi. Avem acum timpul pe care-l fugaream prin toate colturile orasului. Acum sa vedem ce alegem sa facem cu el. E tot o chestiune de prioritati, deci nu e atat de diferit

 

La nivel realist, despre zilele astea se va scrie in cartile de istorie. Si noi le traim! Nu toti le traim usor, dar important acum e sa le traim. Sa citim despre ele in cartile de istorie, nu sa fim istorie.

 

***

 

Voi continua seria acestor interviuri despre ceea ce si cum (mai)traim.

Pana data viitoare putem pastra legatura, prin simpla abonare la newsletterul S.E.L.F.I.E.

Sa auzim de bine!