Plăsmuirea din coasta lui Adam ar fi rămas doar o făptură simplă, dacă parfumul nu ar fi existat. ȘI el a creat din Eva, Femeia
Tutun, jazz, cinema, părul tuns scurt și parfum
În 1919, casa Caron a creat Tabac Blond, parfumul care avea să devină simbolul libertății, eleganței androgine și emancipării feminine, după Primul Război Mondial.Creat de Ernest Daltroff, parfumul îmbină îndrăzneț notele de tutun blond, piele fină, cuișoare, iris pudrat, ylang-ylang și vanilie. Imagine a femeii care sfidează convențiile vremii, Tabac Blond nu este doar un parfum, ci o declarație despre senzualitate, mister, și atemporal.
Femeile vremii scurtează părul și hainele, fumează țigaretele cu tutun blond de Virginia, se parfumează cu Tabac Blond și trăiesc cum vor ele. Una dintre celebrele „băiețoase” ale vremii este Louise Brooks, actrița filmului mut care devine și imaginea parfumului Tabac Blond. Dar, pâna să ajungă liberă, independentă, să fie cum și ce vrea ea să fie, femeia a trecut prin centura de castitate, corsete, peruci, crinoline…..și multe restricții sociale, impuse de masculocrație.
Și până să ajungă simbolul emancipării feminine, parfumul a trecut de la rășină arsă în temple antice, la esențele care tămăduiesc, de la ocult, la știința, artă, rafinament, modă, business. Dar, fără parfum, femeia era doar o Eva. Pentru că parfumul a creat Femeia. De unde știu toate astea? Îți spun îndată.
Fără parfum, nu ar fi existat „Femeia libelulă”
Mama și diminețile ei parfumate însoțite de un ritual simplu de înfrumusețare dar, plin de miresme și arome care se făceau comode în cameră, plutind mult timp, în toată casă. Pudra și parfumul erau parte din pielea și părul ei. Mă lipeam de mama, pentru că așa se impregnau un pic și în uniforma mea aromele de garoafe de grădină, violete și iasomie dulce. Întreaga zi, la ore aveam senzația că toată clasa mirosea a ”Miss Worth”.
Mi-am dorit să cresc repede, repede să am și eu parfumul meu, rujul meu și pantofii mei cu toc. Și…..am crescut, dar învăluită în aromele și miresmele mamei. Pasiunea mea pentru parfum a explodat, pur și simplu în ziua în care am găsit printre lucrurile bunicii mele, o sticluță veche de parfum, o adevărată operă de artă în argint și cristal.
Apoi, au urmat propriile mele descoperiri, alegeri și preferințe în lumea parfumurilor. Îmi aduc aminte, că pe la începutul anilor `90, la Institutul Francez, unde mă duceam frecvent pentru a citi Paris Match, Jours de France, L`Officiele, am descoperit ceva ce a făcut să mi să oprească inima. Sau, așa am simțit eu, când am privit, într-una dintre reviste, o pagină cu reclama unei expoziții de la Paris.
Îmi amintesc de titlu care m-a sedus, pur și simplu și de imaginea care îl însoțea. ”Femme Libellule, René Lalique”. Am mers repede la dna Elena, de la publicații și am întrebat-o ce știe despre Lalique. Mi-a spus să aștept puțin și a venit cu un album care avea pe prima copertă broșa Femeia Libelulă, iar pe coperta de spate un fabulos flacon de parfum al cărui capac era de fapt, o bijuterie în sine, o libelulă cu aripile întinse…..
Din acel album aveam să aflu despre celebrul bijutier René Lalique, cel care a revoluționat universul bijuteriilor prin creațiile sale și care a făcut din flacoanele pentru parfumuri, adevărate opere de artă. Și uite așa, René Lalique a transformat femeia în libelulă, cu aripi din fildeș și pietre semiprețioase și I-a pudrat zborul cu arome fructate, florale de trandarfir, iris și vanilie.
Peste 400 de flacoane pentru parfumuri a creat Lalique. Iar ”Miss Worth” este creația Casei Worth, fondată de Charles Frederick Worth, celebrul creator de modă și inventatorul conceptului ”haute couture”. Toată relația asta dintre modă și parfumuri am descoperit-o în cartea- bijuterie. ”Parfum. O istorie grandioasă”. Din ea am înțeles că parfumul a creat Femeia.
Femeia nu este înfumurată. Este parfumată
Povestea nu este doar despre chimie, arome, piramida olfactivă, este despre cum parfumul a transformat-o pe Eva in Femeie și i-a dăruit libertatea, forța, curajul de a fi ea însăși. Și nu, nu suntem înfumurate. Suntem parfumate. Totul vine din latinescul „per fumum- prin intermediul fumului”, care a dat în franceză, parfumul.
Autoarea cărți, Elisabeth de Feydeau spune că „ parfumul era prezent în ritualurile, miturile și credințele religioase. El a fost mai întâi oferit zeilor, după care a devenit un produs de igienă și medicinal, ….Însă mai ales parfumul a fost cel mai vechi complice al seducției, cel care transmite mesajul iubirii…..”
Doctor în istorie și consultant pentru Chanel, Dior, Guerlain, Elisabeth de Feydeau povestește istoria lumii prin parfum și cum el însoțește și contribuie la evoluția omenirii. Dar, dincolo de toate, cartea este o istorie grandioasă care îți vorbește despre tine, despre femeia din tine, despre toate femeile din tine despre care poate că nici nu ai habar, dar pe care ai șansa să le descoperi și să te descoperi prin…..parfum.
Galerie foto → → →
Din Levant până în laboratoarele Dior. De la Cleopatra la Nicole Kidman
Toți marii creatori de parfumuri de la Coty, Guerlain, Yves Saint Laurent , Dior, Chanel sunt aici cu istoria creațiilor lor. De la primele reclame despre parfumuri, la starurile de la Hollywood care sunt imaginea celebrele branduri, de la primele rășini arse în temple, pâna la relatia dintre modă și parfum, din Mesopotamia, pâna în interior, la Calvin Klein, totul este aici, secolele în care oamenii au căutat, au creat și lansat cele mai seducătoare arome și miresme.
Pentru mine, ”Parfum. O istorie grandioasă” nu este o carte de citit, este de simțit și trăit. Așa cum vibrezi, când pe pielea ta s-a așezat ispititor, parfumul preferat, tot așa simți fiecare filă din această carte. Dacă îți dorești cea mai faină, teribilă, ispititoare, sexy….călătorie, ei bine ai găsit-o. Cartea asta este ca o vacanță în care te abandonezi cu toate simțurile, cu toată ființa ta.
Învăluită în peste 150 de eșarfe parfumate și din cea mai faină mătase
Ei, ce așa mare lucru? O istorie a parfumului, care te poartă peste tot și în toate timpurile. Dacă te uiți la carte doar așa, păi este doar o istorie cu multe poze colorate.Dar, „Parfum. O istorie grandioasă” este cartea pe care o citești cu toate simțurile. Tot ceea ce vei afla din carte este mai mult de o informație, este un lux care te răsfață și care iti oferă experiențe multiple.
La nivel visual, cartea este fascinantă. Fotografiile au multiple surse de preluare, cea mai prestigioasă venind de la Larousse. Toată istoria vizuală a parfumului este redată în carte cu o acuratețe si o frumusețe care îți încântă privirea. Și cea mai puternică experiență oferită de carte este la nivel senzorial. De cum atingi coperțile cărții ai sentimentul că ai in mână ta cutia celui mai renumit parfum.
Mână alunecă pe fiecare filă iar tu ai senzația că între palmele tale se desfășoară cea mai fină mătase. Calitatea hârtiei face ca fiecare pagină să fie o eșarfă care derulează istoria grandioasă a parfumului. Pagină după pagină, eșarfă după eșarfă te fac să simți aromele, suave, tandre, puternice, seducătoare, fascinante de Opium, Shalimar, Eau Sauvage, L’Air du Temp,….
Cartea este oferită în România de editura Baroque Books și o poți comanda de pe site-ul lor. Te invit să pui cartea asta în geanta de călătorie, să te așezi pe nisip și să te abandonezi în paginile ei și muzica mării. Merită. Ah, și mai ales nu uita să așezi lângă ea și parfumul tău preferat.
Surse foto:
Larousse
Baroque Books
”Parfum. O istorie grandioasă”
IMDb.com
Parfums Caron